Απώλεια βάρους! Πώς μας επηρεάζει ο εσωτερικός σαμποτέρ;

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι άλλαξαν πολλά στην καθημερινότητά μας. Μέσα σε αυτά ήταν και οι διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και το επίπεδο σωματικής άσκησης. Η χαλαρότητα του προγράμματος μας άφησε περιθώρια να μαγειρέψουμε περισσότερο και η χαλαρότητα των ρούχων που συνήθως επιλέγουμε εντός σπιτιού βοήθησε στην αύξηση των κιλών χωρίς να το αντιληφθούμε άμεσα!

Από πολλούς λοιπόν ξεκίνησε η προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους, και μάλιστα υπό την αγωνία της εμφάνισης στην παραλία το προσεχές διάστημα. Ψυχραιμία! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Συχνά, ακόμα κι αν έχουμε στα χέρια μας το πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και γνωρίζουμε ακριβώς τι θα πρέπει να καταναλώσουμε για να χάσουμε σωστά το βάρος που θέλουμε, κάνουμε σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά μας. Σκέψεις όπως…

  • “Ας φάω τώρα και από Δευτέρα θα ξεκινήσω κανονικά”.
  • “Δικαιούμαι ένα μεγάλο επιδόρπιο μετά από μια τόσο κουραστική μέρα”.
  • “Είναι άδικο να μην μπορώ να φάω ότι θέλω”.
  • “Ας το φάω, δεν πειράζει, τι διαφορά θα κάνει;”.
  • “Αφού χάλασα τη διατροφή με το σοκολατάκι, ας συνεχίσω να τρώω ό,τι θέλω”.
  • “Δεν μπορώ να αντέξω την πείνα”.

Και όταν η ζυγαριά δε μας κάνει τη χάρη να δείξει αυτό που περιμένουμε στο τέλος της εβδομάδας, ο σαμποτέρ εμφανίζεται με τη μορφή των σκέψεων … “Δεν θα τα καταφέρω ποτέ”, “Δεν αξίζει να συνεχίσω να προσπαθώ” … Ή όταν μας κάνει τη χάρη, “μα τόσο εύκολο ήταν; … ας συνεχίσω να τρώω ότι θέλω όπως πριν και όταν το αποφασίσω θα είναι πάλι το ίδιο εύκολο!”

Στην απώλεια βάρους το πιο βασικό στοιχείο είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Και επειδή τα συναισθήματα κινητοποιούνται από τις σκέψεις, σε αυτές χρειάζεται να εστιάσουμε. Αντί λοιπόν να τις αφήσουμε ανεξέλεγκτες να μας σαμποτάρουν την προσπάθεια, τους απαντάμε. Τους αντιμιλάμε!

“Και βέβαια πειράζει!”

“Φυσικά και δεν είναι άδικο να μην μπορώ να τρώω ότι θέλω. Όλοι οι άνθρωποι γύρω μου κάνουν διατροφικούς περιορισμούς για να διατηρήσουν την ισορροπία στα κιλά τους. Είναι θέμα φυσικής!”

“Το μεγάλο επιδόρπιο δεν είναι αυτό που έχω ανάγκη στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Θα με βοηθήσει πολύ περισσότερο ένα μπάνιο και ένας καλός ύπνος!”

“Το ότι έφαγα κάτι εκτός διαιτολογίου δε σημαίνει ότι χρειάζεται να συνεχίσω. Μπορώ να συνεχίσω την υγιεινή διατροφή μου αμέσως”

“Η πείνα δεν είναι επείγον περιστατικό. Μπορώ να την αντέξω. Θα περάσει και θα επανέλθει σε λίγο. Έως τότε θα μπορώ να έχω εφοδιαστεί με ένα θρεπτικό γεύμα”

Όταν αντιμιλάμε στον εσωτερικό μας σαμποτέρ μπορεί να τον “θυμώσουμε” και να γίνει πιο πιεστικός για το επόμενο διάστημα. Δεν θα κρατήσει όμως πολύ. Αν συνεχίσουμε να τον βάζουμε στη θέση του θα το πάρει απόφαση και θα απομακρυνθεί!

Πριν ξεκινήσουμε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους είναι απαραίτητο κάτι ακόμα: Να αποδεχθούμε το σώμα μας με τα επιπλέον κιλά! Ίσως ακούγεται παράδοξο αυτό αλλά είναι πραγματικά βοηθητικό! Χρειάζεται στην διαδικασία αυτή να έχουμε το σώμα μας ΣΥΜΜΑΧΟ και όχι Αντίπαλο. Να δουλεύουμε ΜΑΖΙ του και όχι Εναντίον του. Να το ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ και όχι να το “μαλώνουμε” που αλλάζει.

Και πάντα υπενθυμίζουμε ότι το νούμερο στη ζυγαριά είναι απλώς ένα νούμερο στη ζυγαριά. Δεν καθορίζει την αξία μας ως ανθρώπους. Δε μας εμποδίζει να είμαστε αγαπητοί, έξυπνοι, ικανοί. Δεν επηρεάζει το γεγονός ότι είμαστε καλοί επαγγελματίες, σύντροφοι ή γονείς. Δεν αλλάζει το χιούμορ πουέχουμε!

Ψυχραιμία λοιπόν και αγάπη για τον εαυτό μας. Οι βουτιές πλησιάζουν!