Προσαρμογή στη Νέα Σχολική Χρονιά!

Νέα σχολική χρόνια ξεκινάει και πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να μπουν από τους ανέμελους ρυθμούς του καλοκαιριού στην απαιτητική καθημερινότητα!

Να μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ομαλότερα τη νέα αυτή ακαδημαϊκή χρονιά!

Επαναφέρετε σιγά-σιγά τα ωράρια ύπνου. Στις διακοπές πολλες φορές αλλάζει κατά πολύ η ρουτίνα και συνεπώς τα ωράρια ύπνου. Μπορεί να κοιμόμαστε πιο αργά και να ξυπνάμε πιο αργά ή να μένουμε πιο πολλή ώρα στο κρεβάτι πριν χρειαστεί να σηκωθούμε. Από την πρώτη μέρα που θα χτυπήσει το κουδούνι όμως θα πρέπει να επανέλθουμε, να μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι νωρίς και να κάνουμε πνευματική εργασία από τις πρώτες πρωινές ώρες. Για το λόγο αυτό λοιπόν είναι σκόπιμο από τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου να προσπαθήσουμε να μετακινούμε κάθε 2-3 μέρες ανά  15´ νωρίτερα την ώρα ύπνου και αντίστοιχα την ώρα αφύπνισης. Επιπλέον, μπορείτε να προγραμματίζετε ευχάριστες δραστηριότητες με τα παιδιά τα πρωινά (επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική, παραμύθια) ώστε να σηκώνονται με ευκολία από το κρεβάτι και να εμπλέκονται σε γνωστικά έργα νωρίς το πρωί (όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στο σχολείο) 

Η αλλαγή βαθμίδας είναι σημαντική. Αν αλλάζει το παιδί ή ο έφηβος σας σχολική βαθμίδα (προδημοτική-δημοτικό- γυμνάσιο- λύκειο) ή/και σχολική μονάδα, καλό θα ήταν να φροντίσετε να επισκεφθείτε το χώρο από πριν, αν γίνεται να γνωρίσετε και τους εκπαιδευτικούς ή ακόμα και τους αυριανούς συμμαθητές. Έτσι θα είναι πιο οικείο το περιβάλλον και το παιδί θα έχει μια εικόνα που θα αποδομήσει ως ένα βαθμό την αγωνία της πρώτης ημέρας 

Ακούστε το παιδί/έφηβο και τις ανησυχίες ή τις σκέψεις του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. ΑΚΟΥΣΤΕ! Μην βιαστείτε να μιλήσετε. Μην βιαστείτε να του πείτε ότι «δεν πρέπει να αγχώνεται» , «ότι όλοι τα περάσαμε και μια χαρα είμαστε», ότι «όλα θα πάνε καλά και να μην τα σκέφτεται τώρα αυτά». Μην βιαστείτε να του μιλήσετε για τις δικές σας πρώτες μέρες στο σχολείο μετά από διακοπές. ΑΚΟΥΣΤΕ τι έχει να πει. Σκέφτεται πώς θα είναι να ξαναβρεθεί μετά από τόσο καιρό με τους φίλους του; Ανησυχεί αν θα τον εντάξουν στην παρέα που τόσο κοπο είχε κάνει να μπει την περσινή χρόνια; Ανυπομονεί να μάθει νέα πράγματα; Αναρωτιέται αν θα έχει δάσκαλο ή δασκάλα; Αν θα τους βάζει πολλά διαβάσματα για το σπίτι; Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο και να μιλήσετε με τα παιδιά για όλα αυτά ή ότι μπορεί να σκέφτοντα

Αφήστε τους να διαλέξουν τα σχολικά ή να καθαρίσουν και να ετοιμάσουν όσα έχουν ήδη (τσάντα, κασετίνα κλπ) και να οργανώσουν το γραφείο τους. (Είναι φυσικά απαραίτητο να υπάρχει συγκεκριμένος και σταθερός χώρος μελέτης)

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια πολύ καλή στιγμή για Οικογενειακό Συμβούλιο! Αν δεν το έχετε ξανακάνει μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα τον «θεσμό» ή, αν το συνηθίζετε ήδη, να οργανώσετε ένα οικογενειακό συμβούλιο με θέμα το τι θέλετε να επικρατεί τη νέα χρονιά όσον αφορά τη λειτουργία της οικογένειας, τι κρατάτε και τι αλλάζετε από την περσινή ή ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο να συζητηθεί.